Sfinții zilei

În această zi are loc pomenirea Sfintelor Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora, a Sfântului Mucenic Varipsava (Baripsabas), a Sfintei Pulheria împărăteasa, a Sfintilor Apostoli Apelie (Apelles), Luca (Luciu) şi Climent (Clement) și a Sfântului Petru Marturisitorul, mitropolit de Niceea.

Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora, trei surori originare din Bitinia (Asia Mică), s-au retras, în timpul împăratului Maximian (285-305), pe un deal înalt unde trăiau în post şi rugăciune. În timpul persecuţiei declanşate de împăraţii Diocleţian şi Maximian, guvernatorul oraşului Bitinia, Fronton, le-a arestat deoarece au refuzat să aducă jertfă idolilor. După ce au fost judecate, le-au supus la chinuri. Pe Sfânta Minodora au bătut-o cu toiege, trecând la cele veşnice. Sperând că Sfintele Mitrodora şi Nimfodora se vor înfricoşa şi vor renunţa la credinţă, guvernatorul Fronton a poruncit să fie adus trupul surorii lor. Dar sfintele fecioare au rămas statornice în credinţă şi, îndurând multe chinuri, au primit moarte mucenicească. Pe locul unde au fost îngropate sfintele muceniţe s-a ridicat un locaş de cult închinat lor în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Sfântul Mucenic Varipsava (Baripsabas) a trăit în Dalmatia si, luând de la un oarecare pustnic cinstitul sânge care a curs din coasta Domnului si Dumnezeului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos, făcea cu dânsul lecuiri. Pentru aceasta a fost ucis, noaptea, cu viclesug de cei necredinciosi. Dar odorul acesta a rămas iarăsi la ucenicul sau cu paza.

Sfânta Impărăteasă Pulcheria, fiică a împăratului bizantin Arcadius (395- 408), a fost coregenta si sfatuitoare a fratelui ei  Teodosie cel Mic (cel Tânar: 408-450). A primit o educație aleasă si s-a remarcat prin întelepciune si credință, studiind învătătura ortodoxă. Prin eforturile ei s-a zidit biserica Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu (Teotokos) la Vlaherne, precum si alte biserici si mănăstiri. De asemeni, cu ajutorul ei a fost convocat Sinodul al III-lea Ecumenic si erezia lui Nestorie a fost condamnată.

Din cauza intrigilor împărătesei Evdochia (Eudochia) – sotie a împăratului Teodosie cel Mic – Pulcheria a fost înlăturată de la putere, asa încăt ea s-a dedicat credintei si rugăciunii într-o viată de retragere. Totusi, când dezordinea a început să pună stapânire pe Imperiu, la cererea fratelui ei, împăratul Teodosie cel Tânar, Pulcheria a revenit si a reusit să calmeze spiritele încinse de ereticii vremii.

Dupa moartea lui Teodosie cel Mic, Marcian (450-457) a fost ales împărat. Sfânta Pulheria a vrut din nou să se retragă, dar atât împăratul cât si ceilalti demnitari ai Imperiului au rugat-o să nu refuze tronul, asa că a devenit logodnica a lui Marcian (Marchian). Pentru binele Imperiului a consimtit să devina sotia lui Marcian, cu conditia să i se permită să-si păstreze fecioria chiar în căsătorie. Asa încât împăratii au trăit în curătie, ca frate si soră, până la sfârsit.

Prin eforturile ei s-a convocat Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, în anul 451, unde au fost condamnate învătăturile eretice ale lui Dioscor si Eutihie.

În tot cursul vietii ei, sfânta Pulcheria a apărat învătătura ortodoxă a credintei împotriva diferitelor erezii ale timpului. A adormit cu pace întru Domnul la 54 de ani, în anul 453, după ce a dat o mare parte din bunurile ei săracilor.

Sfintii Apostoli Apelie (Apelles), Luca (Luciu) si Climent (Clement).

Alt Apelie a fost acesta, si altul a fost cel ce a fost episcop la Iraclia Traciei. De acesta pomeneste Pavel Apostolul la Epistola către Români (16, 10), că sa facut luminator Smirnei si fiind episcop al acestei cetăti si slujind lui Dumnezeu cu cuviintă, către Dânsul a călătorit.

De asemenea si acest Luca, n-a fost evanghelistul, ci acela de care mărturiseste Fericitul Pavel în Epistola către Timotei, că a fost arhiepiscop în Laodiceea Siriei, si bine păstorind-o, s-a mutat către Domnul. Iar unii zic că acesta este unul si acelasi cu Luciu, pe care Apostolul Pavel îl pomeneste în aceeasi epistolă către Romani (16, 21).

Iar Climent (Clement) acesta, este cel de care pomeneste Apostolul Pavel în Epistola către Filipeni (4, 3) ca fiind „împreună-lucrător cu el”. Sfântul Apostol Clement a fost făcut episcop al Sardiei (sau Sardica, în Asia Mica), si purtând rănile lui Hristos pe trupul sau, către Domnul a răposat.

Acestia sunt cu totii scrisi în Cartea VieŢii si se praznuiesc împreună cu ceilalti 70 de apostoli în ziua de 4 ianuarie.

Sfântul Petru Marturisitorul, mitropolit de Niceea, care cu pace s-a săvârsit.

Sfântul Petru a fost episcop de Niceea si a apărat credinta ortodoxa în vremea luptei iconoclaste din timpul domniei împăratului Leon Isaurul (813- 820). A mărturisit si suferit pentru credinta sa si a murit în anul 823. De la Sfântul Teodor Studitul (prăznuit la 11 noiembrie) ni s-au păstrat opt scrisori către sfântul episcop Petru, scrise între anii 816-823.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *