Există secrete?

Atunci când auzim ceva ”interesant”, nu ne putem abține. Trebuie să-i spunem și altuia. Și bineînțeles, dacă celălalt precizează că este un ”secret”, cu atât mai mult suntem tentați să îl spunem. Și, având în vedere că limba este ”un râu fără de astâmpăr” (Iacov 3, 7-8), cine poate să țină un secret? ”Ca să rămână un lucru anume secret, ar trebui să fie știut numai de doi oameni, dintre care unul să fie mort”, spune un proverb înțelept.

Vine prietena ta și îți zice: ”O să-ți spun ceva, dar vreau să rămână între noi.” Și numai ce ți-a spus lucrul acesta, că te-a și băgat în ispită. Și, deși știi cp nu-ți poți ține gura, nu-i vei spune: ”Te rog, nu-mi spune, fiindcă nu știu dacă voi reuși să țin secretul”, ci o vei asigura: ”Ai cuvântul meu. Nu voi spune nimănui. Tăcerea mea va fi ca a unui mormânt!” Prietena ta se încrede în tine și îți dezvăluie secretul: ”Asta și asta a făcut (…), dar ai grijă, mi-ai dat cuvântul, să nu spui nimănui”. Te-ai liniștit de îndată ce ai aflat secretul, dar acum s-a ivit alt secret, te simți presată și tu ca să-l zici. Te vezi cu o altă prietenă și, fără să-ți dea vreo ocazie, așa, din senin, îi spui: ”O să-ți zic ceva, dar vreau să rămână între noi.” Nici aceasta nu îți va spune: ”Nu îmi spune, deoarece este posibil să te trădez”, ci, vrând și aceea să afle marea ”noutate”, îți va spune: ”Ai cuvântul meu. Nu o să spun nimănui. Mormânt!” Te încrezi în ea și îi spui secretul.

La fel o să facă în continuare și aceasta, o să-i spună unei alte prietene, iar aceasta îi va spune prieteni sale s.am.d. Așadar? Mai este secret? ”Dacă știu trei, știu o sută”, spune un proverb grecesc. Și un alt proverb: ”Unele secrete se ascund după ce sunt cunoscute de toată lumea”.

Există desigur și excepții. Sunt oameni cu adevărat serioși, care, atunci când își dau cuvântul, chiar și-l țin.

Toate acestea sunt valabile mai ales pentru oamenii care și-au pus căpăstru pe limbă, controlându-și cuvintele. Cu atât mai mult acest lucru este valabil pentru preoți, duhovnici, care ”fac legătura” între Dumnezeu și oameni, și anume păstrează Taina Spovedaniei.

Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Vorbele pot răni – Cum să nu greșim prin cuvânt, Ed. de suflet, București, 2019

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *