Cum ne poate ajuta rugăciunea dacă persoana pentru care ne rugăm este păcătoasă şi nu se roagă?
– Dacă ne rugăm pentru cineva, pe ce poziţie trebuie să ne situăm? Ne identificăm cu persoana pentru care ne rugăm şi facem rugăciunea astfel sau spunem rugăciunea ca pentru noi şi transferăm harul asupra celui pentru care ne rugăm? Cum ne poate ajuta rugăciunea dacă persoana pentru care ne rugăm este păcătoasă şi nu se roagă?
– Dumnezeu poate toate. Noi, când ne angajăm într-o rugăciune, ne angajăm cu dorinţa de a-i face bine celui pe care-l avem în vedere. De multe ori nu sunt mulţumiţi părinţii cu copiii lor, de multe ori nu sunt mulţumiţi copiii cu părinţii pe care-i au, de multe ori nu eşti mulţumit cu un prieten pe care-1 ai, şi aşa mai departe, şi, totuşi, vrei să te angajezi pentru binele lui. Te angajezi în măsura în care poţi să o faci şi poţi să te rogi pentru el. Aşa cum se pomenesc pomelnicele în biserică, tot aşa să-1 pomeneşti şi la rugăciuni, dorindu-i în toate binele celui pentru care te rogi.
– Nu credeţi că rugăciunea înălţată către Dumnezeu este mai presus de limitele minţii noastre şi că trebuie să ne găsim mintea în inima noastră şi să ardem în iubire şi smerenie către Dumnezeu?
– Ba cred, dar nu ştiu dacă o puteţi face. Toate ale omului sunt la nivelul omului, nu poţi niciodată să faci mai mult decât faci de fapt. Să ştiţi că eu, atunci când m-am hotărât să mă fac călugăr, nu m-am hotărât pentru nişte avantaje, pentru nişte lucruri. îmi aduc aminte de părintele Serafim, că am pus eu odată problema cum o să pot să-i ajut pe oameni. Şi el mi-a zis: „Nu te gândi că trebuie să-i ajuţi pe oameni, ci să te gândeşti să-I slujeşti lui Dumnezeu! Va lucra Dumnezeu prin frăţia ta”. Şi aşa a fost, cum a zis părintele.
Ştiţi ce trebuie să avem în vedere când stăm în fata lui Dumnezeu? Ceea ce spunem noi la Sfânta Liturghie: „Cu vrednicie şi cu dreptate este a ne închina Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimii Celei de o fiinţă şi nedespărţită”. Ce înseamnă aceasta? înseamnă că noi îi slujim lui Dumnezeu pentru Dumnezeu, pentru că este cu vrednicie şi cu dreptate a-I sluji lui Dumnezeu. Asta e ceea ce trebuie să facem noi! Că ne mai dă Dumnezeu ceva pentru asta… e altă treabă. Ştie Dumnezeu ce să ne dea şi când să ne dea.
Aveam la mănăstire un călugăr care-mi zicea: „Să ştii că ţie Dumnezeu nu-ţi dă nicio răsplată, pentru că ţie îţi place la mănăstire!” Eu, de fapt, nu m-am dus pentru răsplată, însă nu se poate ca Dumnezeu să nu-ţi dea ce ţi se cuvine sau ce ştie El că trebuie să-ţi dea. Dar nu m-am dus la mănăstire ca să-mi dea mie Dumnezeu ceva anume. Să-mi dea ceea ce vrea El să-mi dea. Şi, dacă va zice Dumnezeu în lumea cealaltă: „Să ştii că pe tine tot fără vedere te las”, o să zic: „Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie!”.
Părintele Teofil Părăian, Rugăciunea, pelerinaj către cer