Îndreaptă-ți ochii mintii spre inimă, iar ochiul trupesc spre pământ și roagă-te lui Dumnezeu cu duhul zdro­bit

Asezamantul rugaciunilor obstesti in Sfin­tele lui Dumnezeu Biserici este o mare mila dumnezeiasca pentru om. Aceste rugaciuni sunt randuite de Apostoli, de sfintii lor ucenici si de Sfintii Parinti din primele veacuri ale crestinis­mului, potrivit unei descoperiri de sus.

La aceste rugaciuni, fiecare crestin poate lua parte, chiar si cel nestiutor de carte isi insuseste cunostintele, vorbirile frumoase, poeziile duhov­nicesti, ale sfintilor cuvantatori si ale carturari­lor crestinismului. In timpul rugaciunilor citite, cel ce doreste poate invata foarte usor rugaciu­nea mintii, caci cantitatea rugaciunii, au spus Parintii, duce la calitate si de aceea rugaciunile indelungate de prin manastiri ajuta foarte mult pe nevoitor sa treaca de la rugaciunea acuta cu gura, spre cea care se face cu mintea si cu inima.

Venind tu in biserica, daca nu ai vreo ascul­tare intr-insa, stai cat mai retras, dupa stalp, pen­tru ca sa nu te risipesti si pentru ca evlavia ta sa nu fie expusa spre rusinar ea altora; indreapta-ti ochii mintii spre inima, iar ochiul trupesc spre pamant si roaga-te lui Dumnezeu cu duhul zdro­bit, ne ici un fel de vrednicie nici un fel de fapta buna, cunoscandu-te vinovat in­tr-o nenumarata multime de pacate, stiute si nestiute de tine.

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Pravila de rugăciune

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *