Părintele Arsenie Boca: Să fiți, deci, pregătiți să puneți capul pe butuc dacă credința o va cere

– Precum Taina Pocaintei e un dar al cerului, sub chip smerit, pentru mantuirea fiecarui suflet în parte, asa Sfânta Liturghie, marea taina, ascunsa iarasi sub chip smerit, mantuieste lumea sau o fereste de urgiile lui Antihrist. Iata de ce, toata lumea ar trebui sa vie la Sfanta Liturghie, ca pentru dainuirea lumii e darul acesta pe pamant.

– Va lua tara foc din Prislop (e vorba de “focul” Duhului Sfant: Lc. l2, 49)

– Nu va putea avea omul pace pe pamânt de nu va avea pace cu Dumnezeu! (I Tesaloniceni 5, 3; Luca 21, 55; Isaia 139, 11). Asadar în numele lui Hristos va rugam ca si cum Dumnezeu v-ar ruga prin noi: impacati-va cu Dumnezeu (II Corinteni 5, 20). – Sa bagam de seama ca nu cumva crestinismul sa se ia de la noi. Pe simplul motiv ca noi, crestinii, nu aducem roadele acestui crestinism: oameni dupa chipul lui Iisus. – Mantuirea nu se castiga cu o fapta razleata, ci presupune o fata sociala; nimeni nu se mantuieste singur; de mantuirea sa se mai leaga o multime de oameni. – Mantuirea noastra nu e numai un dar de la Dumnezeu, ci si o fapta a libertatii noastre.

– “Nu este stapanire fara numai de la Dumnezeu” (Rom. 13, 1). Deci primim divinul stapanirii, dar refuzam pacatul ei… Sa fiti deci pregatiti sa puneti capul pe butuc daca credinta o va cere. – Unei stapâniri de stat (sau sef), care nu se supune lui Dumnezeu, nici Sfânta Biserica (si slujitorii ei) nu trebuie sa i se supuna. – Din toate timpurile se stie ca, atunci cand puternicii vremii ridicau mana asupra slujitorilor lui Dumnezeu, n-a mai dainuit puterea lor. – Rugaciunile si jertfa Sfintilor Brâncoveni m-a adus pe mine pentru tara aceasta a noastra.

– Vine timpul, si e foarte aproape, când toti preotii vor repara bisericile, iar altii vor construi altele noi, dar nelucrând ei la sufletul omului, vor ramane bisericile goale, cucuvelele vor canta intr-insele. Roadele slabirii in dreapta credinta a teologilor in facultati si seminarii vor fi preotii, care vor fi si mai slabi ca invatatorii lor; mai ales în Transilvania ortodoxia aproape ca va dispare, ultima reduta va fi Sibiul, dar va cadea si acesta. Dumnezeu nu forteaza mântuirea nimanui. Cine are minte sa ia aminte.

Părintele Arsenie Boca, Sfaturi și îndemnuri

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *