Dumnezeu are o conversație intimă, personală cu fiecare inimă

Criteriul adevărului se dezvăluie inimii, printr-un cuvânt unic adresat acelei inimi. Dumnezeu are o conversație intimă, personală cu fiecare inimă.

Fiecare trebuie să găsească, prin rugăciune, prin cuvânt, ce-i adevărul și de ce acesta e adevărul.

…am avut așa o trăire nici nu știu cum să o descriu, dar așa o deschidere, așa o luminare, că am înțeles Ortodoxia ca fiind nimic altceva decât firea omului.

Omul prin fire este ortodox: chinez, libian, negru din Africa, piele roșie, orice ar fi el, prin firea lui este ortodox.

Ortodoxia este singura realitate a omului. Este în firea omului.

Odată, am fost la Muntele Athos, acum mulți ani, am rămas entuziasmat de căldura care am fost primiți de călugări. Ce primitori erau! Ce înțelegători! Și i-am spus unui călugăr: „Oriunde aș intra aici, în mănăstiri și schituri, pe oricine aș vedea, parcă l-am cunoscut din copilărie”. Ce mi-a răspuns călugărul? Zice: „Noi ortodocșii, ne iubim înainte să ne cunoaștem”

„Ortodoxia nu convinge, ci seduce” Te-a atras. Ți-a sedus inima. Aceasta este arma cea mai mare a noastră. Iubirea care poate seduce, fiindca omul este chipul lui Dumnezeu. Și știm că „dragostea nu piere niciodată”.

Mărturii ale monahului Rafail Noica, Celălalt NOICA, Editura Anastasia, 1994 – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *