De ce vin oamenii în Biserica lui Hristos?

Oamenii vin în Biserica lui Hristos din diferite motive: pentru că au nevoie, pentru că au probleme şi nu găsesc în altă parte nădejde de rezolvare, pentru că în altă parte nu pot găsi uşurare, nu pot găsi mângâiere. Aşadar, din aceste motive aleargă la Biserică. Aceştia sunt oameni cu probleme, oameni cu stări bolnăvicioase. Sunt persoane problematice şi, oricât ar părea de evlavioşi, oricât ar fi de cinstiţi, de iubitori de slujbe etc, nu putem spune că aceştia reprezintă adevăratul creştinism, adevărata viaţă duhovnicească. Prin urmare, nu-i putem lua drept exemplu.

Aceştia fac bine că, fie şi aşa cum sunt, vin la Biserică. Dumnezeu ştie de ce sunt bolnavi, Dumnezeu a iconomisit lucrurile aşa. Ar fi putut-o lua pe alte căi, dar au luat calea Bisericii; însă ei nu exprimă duhul autentic al Bisericii.
De ce a îngăduit Dumnezeu să aibă astfel de stări care, în parte, nu-i lasă să aibă o viaţă duhovnicească justă şi sănătoasă, noi nu ştim. Ştim că Dumnezeu a îngăduit asta spre binele lor. Ştim de asemenea că aceşti oameni, ajutaţi, desigur, pentru că singuri este greu să o facă, dacă înţeleg starea în care se află, problemele pe care le au şi faptul că viaţa lor duhovnicească nu este cum cred ei şi cum vor să o impună şi celorlalţi, adică nu este viaţă duhovnicească normală, vor deveni mai smeriţi şi vor avea cunoaştere de sine. Astfel, încet-încet, înlăuntrul Bisericii, în duhul Bisericii, cu ajutorul Bisericii vor putea să depăşească această stare. Vor deveni sănătoşi şi vor trăi viaţa duhovnicească la fel ca oamenii sănătoşi. Dar, mai întâi trebuie să cunoască starea în care sunt şi să ştie cum să o depăşească.

Arhim. Simeon Kraiopoulos, Sufletul meu, temnița mea

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *