Cu ce anume te-a supărat vrăjmașul tău? Ce ți-a făcut de nu vrei să te împaci cu el?

Spune-mi, asadar, cu ce anume te-a suparat vrajmasul tau? Ce ti-a facut de nu vrei sa te impaci cu el? Ti-a furat bani? Dar, daca tu induri cu rabdare nedreptatea facuta, vei fi rasplatit de Dumnezeu foarte mult, ca si cum ai fi impartit acei bani la saraci. Pentru ca fie dai milostenie saracilor, fie induri nedreptatea, savarsesti aceeasi fapta buna. A incercat, oare, sa te omoare? Daca tu te vei ruga pentru acel om, ca Dumnezeu sa-i ierte pacatele si il socotesti binefacatorul tau pentru pacatele pe care tu insuti le-ai savarsit, atunci vei fi socotit de Dumnezeu mucenic.

Ca si in cazul tau, nici pe David nu a ingaduit Dumnezeu ca Saul sa-l omoare. Astfel, pe capul sau au fost puse mai multe cununi mucenicesti, pentru ca desi era urmarit de cel care voia sa-i ia viata, el l-a salvat. Si pe cine a salvat? Pe cel care atata vreme cat a trait, nu a incetat sa-l prigoneasca si sa incerce sa ii ia viata. Este vadit ca in ceea ce priveste intentia de a fi ucis, David a fost ucis de mii de ori. Si pentru ca a fost omorat pentru Dumnezeu de mii de ori, i se cuvin mii de cununi mucenicesti, Ar fi putut si el spune la fel ca Apostolul Pavel: Mor in fiecare zi! (1 Cor. 15, 31).

Iata virtutea lui David: desi i s-a dat in repetate randuri ocazia sa scape de urmaritorul sau, nu a vrut sa-si manjeasca mainile de sange. A preferat sa infrunte in fiecare zi primejdie de moarte, decat sa faca ceva impotriva voii lui Dumnezeu. Ce intelegem, asadar, din pilda lui David? Ca nu trebuie sa ne razbunam nici macar pe cei care voiesc sa ne ia viata, cu atat mai putin pe cei care ne pricinuiesc alte suparari.

Dar pentru ca socotesti ca nu este cu putinta ca vrasmasul tau sa-si schimbe gandul rau ce il are asupra ta, iti voi spune doar atat: exista vreun animal mai salbatic decat leul? Cu toate acestea, si pe el il imblanzesc oamenii. Daca folosesc mijloacele potrivite, ei pot schimba chiar si firea leului, transformandu-l intr-un animal linistit si bland ca o oaie. Crezi ca tu, care ai puternicele arme ale iubirii si smereniei, nu vei putea imblanzi un om care, oricat de rau ar fi, este totusi o fiinta rationala, facuta de Dumnezeu, dupa chipul Sau?

Ce raspuns vom da atunci cand vom imblanzi animale, dar nu si oameni, chiar daca blandetea este impotriva firii animalului, iar salbaticia impotriva firii omului? Daca putem transforma firea, cum de nu putem schimba un gand rau? Cu cat dusmanul tau este mai salbatic, cu atat mai mare va fi rasplata cuvenita tie, daca vei reusi, cu rabdare si insistenta, sa-l vindeci de rautatea sa.

Sfantul Ioan Gura de Aur

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *