Ce facem atunci când simțim că ne vine o slăbiciune sau că avem o anumită greutate?

Trebuie să fim conștienți că, atunci când simțim că ne vine o slăbiciune sau că avem o anumită greutate, de cele mai multe ori nu e o stare reală și firească a lucrurilor, ci este o ispită și o intervenție directă din lumea spirituală. Să știm, deci, să răspundem pe măsură, în funcție de situație, dar întotdeauna cu smerenie.

Zis-a un bătrân: de te vei îngreuia cândva cu mâncarea, atunci nevoiește-te cu un lucru oarecare, de-ți ostenește trupul ca să ți se usureze trupul tău mai înainte de noapte și nu vei vedea năluciri și visuri rele în somnul tău. Și așa fii luptător viteaz împotriva diavolului și dincotro te lovește acesta, dintr-acolo lovește-l și tu.

De te îngreuiază cu mâncarea, îngreuiază-l pe el cu privegherea. Iar de te slăbește cu somnul, slăbește-l și tu cu osteneala trupului. Iar de te înșeală cumva cu înălțarea, fă și tu un lucru oarecare, prin care să te necinstească oamenii; căci să știi aceasta, că de nimic nu se scârbește, nu se necăjește și nu se topește satana mai mult, ca de aceasta, când dorește însuși omul și iși iubește necinstea și smerenia.

Din Patericul Egiptean

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *