Sfințirea icoanelor

icoana

Se pune icoana pe masa in mijlocul bisericii, iar preotul se imbraca cu epitrahilul si felonul si cadind crucis, zice: „Binecuvantat este Dumnezeul nostru…. Imparate ceresc…, Sfinte Dumnezeule…, Preasfanta Treime…., Tatal nostru…, Doamne miluieste (de 12 ori) Slava…, Si acum…, Veniti sa ne inchinam… (de 3 ori)

Sfintirea icoanelor-Psalmul 138

1. Doamne, cercetatu-m-ai si m-ai cunoscut.
2. Tu ai cunoscut sederea mea si scularea mea; Tu ai priceput gandurile mele de departe.
3. Cararea mea si firul vietii mele Tu le-ai cercetat si toate caile mele mai dinainte le-ai vazut.
4. Ca inca nu este cuvant pe limba mea
5. Si iata, Doamne, Tu le-ai cunoscut pe toate si pe cele din urma si pe cele de demult; Tu m-ai zidit si ai pus peste mine mana Ta.
6. Minunata este stiinta Ta, mai presus de mine; este inalta si n-o pot ajunge.
7. Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la fata Ta unde voi fugi?
8. De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti.
9. De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi aseza la marginile marii
10. Si acolo mana Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta.
11. Si am zis: „Poate intunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu”.
12. Dar intunericul nu este intuneric la Tine si noaptea ca ziua va lumina. Cum este intunericul ei, asa este si lumina ei.
13. Ca Tu ai zidit rarunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcatuit in pantecele maicii mele.
14. Te voi lauda, ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrurile Tale si sufletul meu le cunoaste foarte.
15. Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le-ai facut intru ascuns, nici fiinta mea pe care ai urzit-o ca in cele mai de jos ale pamantului.
16. Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tai si in cartea Ta toate se vor scrie; zi de zi se vor savarsi si nici una din ele nu va fi nescrisa.
17. Iar eu am cinstit foarte pe prietenii Tai, Dumnezeule, si foarte s-a intarit stapanirea lor.
18. Si-i voi numara pe ei, si mai mult decat nisipul se vor inmulti. M-am sculat si inca sunt cu Tine.
19. O, de ai ucide pe pacatosi, Dumnezeule! Barbati varsatori de sange, departati-va de la mine!
20. Acestia Te graiesc de rau, Doamne, si vrajmasii Iti hulesc numele.
21. Oare, nu pe cei ce Te urasc pe Tine, Doamne, am urat si asupra vrajmasilor Tai m-am mahnit?
22. Cu ura desavarsita i-am urat pe ei si mi s-au facut dusmani.
23. Cerceteaza-ma, Doamne, si cunoaste inima mea; incearca-ma si cunoaste cararile mele
24. Si vezi de este calea faradelegii in mine si ma indrepteaza pe calea cea vesnica.

Sfintirea icoanelor – Rugaciune

Doamne, Dumnezeule atottiitorule, Dumnezeul parintilor nostri, Care de demult in Legea Veche ai poruncit sa se faca in Cortul marturiei asemanare de heruvimi din lemn si din aur si de lucru cusut; Care si acum chipurile si asemanarile sfintilor placuti Tie nu le lepezi, ci le primesti, pentru ca robii Tai credinciosi, privind la ele, sa Te preaslaveasca pe Tine, Care i-ai preamarit, si sa se nevoiasca a fi urmatori vietii si faptelor prin care aceia s-au invrednicit a dobandi harul Tau si imparatia Ta, Tie ne rugam, cauta si acum la aceasta icoana (sau: la icoanele acestea),care s-a inchipuit si s-a zugravit in cinstea si pomenirea sfantului Tau (sau: a sfintilor Tai) (N), si, cu binecuvantarea Ta cea cereasca, binecuvinteaz-o si sfinteste-o. Si tuturor celor ce o vor cinsti, se vor inchina si se vor ruga Tie inaintea ei si vor chema in rugaciunea catre Tine pe Sfantul (N), sa le fii ascultator, milostiv si datator darnic de tot binele, mantuindu-i de toata supararea si nevoia si de toate durerile sufletesti si trupesti, invrednicindu-i harului si milei ce vor dori de la Tine, pentru rugaciunile sfantului Tau (sau: sfintilor Tai) (N). Ca Tu esti izvorul sfintirii si Tie slava inaltam, impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preotul: Pace tuturor. Diaconul: Capetele voastre Domnului sa le plecati.
Iar preotul citeste in taina aceasta

Rugaciune

Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai zidit pe om dupa chipul si asemanarea Ta, iar prin neascultarea celui intai-zidit facandu-se stricacios, l-ai innoit prin intruparea Hristosului Tau, Cel ce a luat chip de rob si cu asemanarea S-a facut ca un om, si l-ai adus in intaia vrednicie intre sfintii Tai, a caror inchipuire cu evlavie cinstind, cinstim pe sfintii Tai care sunt chipul si asemanarea Ta; iar pe ei cinstindu-i, pe Tine Te cinstim si Te slavim ca pe chipul cel dintai. Pentru aceea Te rugam, trimite harul Tau si, prin stropirea cu aceasta apa sfintita, binecuvinteaza si sfinteste icoana aceasta (sau: icoanele acestea) pentru slava Ta si in cinstea si pomenirea sfantului Tau (sau: sfintilor Tai) (N). Si pe toti,care vor cinsti acest chip si vor aduce Tie rugaciunile lor inaintea lui, binecuvinteaza-i si-i invredniceste cu milostivire a afla har inaintea Ta. Cu harul si cu indurarile si cu iubirea de oameni ale Unuia-Nascut Fiului Tau, cu Care esti binecuvantat, cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Si preotul stropeste icoana cu aghiasma, zicand:
Se sfinteste icoana aceasta (sau: icoanele acestea) cu harul Preasfantului Duh, prin stropirea cu aceasta apa sfintita, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin (de trei ori).

Si indata citeste sau canta troparul si condacul sfantului sau sfintilor ale carora sunt chipurile, si, sarutand icoana cu cinste, face obisnuitul sfarsit, pomenind si pe sfantul a caruia este icoana.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *