Pagubele asupra avutului

Iată pricinile pentru care Dumnezeu trimite pocania (pagubele) asupra avutului vostru:

 1. Unii din stăpâni le drăcuie si atunci să nu se mire dacă i se împlineste cuvântul, căci dă Dumnezeu după
  cuvântul lui.
 2. Lucrează Duminica. Dacă Dumnezeu n-a lucrat Duminica, nici ție nu îți este îngăduit ca să lucrezi si, dacă vei
  lucra, vei pierde nu numai ceea ce ai lucrat Duminica, ci si ceea ce ai lucrat în cursul săptămânii. Să nu ascultați de sfatul nimănui când este vorba de cinstirea Duminicii. (…)
 3. Si mai are pagubă cel ce se uită la agoniseala sa ca la ochii din cap. Si-a lipit inima lui de lucruri pieritoare.
  Pentru altceva a dat Dumnezeu inima, nu ca să ți-o împotmolesti cu gunoiul lumii, ci ca să ți-o îndrepți spre Tatăl Cel din ceruri. Pe El să-L iubim, de El să ne lipim inima, căci neasemănată este plata pe care ne-o dă Dumnezeu, față de cea dată de lume. De aceea, nu-ți lipi inima ta nici de proprii tăi copii, căci, de-i pătimi durere în cele iubite peste măsură, cine te va mângâia?
 4. Ai cumpărat din mână rea, din mână pătimasă, din mâna care a furat sau de la unul care a curvit. De aceea, mai
  înainte de a o amesteca cu ale tale, dă-i puțină apă sfințită, cu făină, căci să stiți, păcatele trec si asupra pământului pe care-l calci si asupra vitelor.
  Când a fost izgonit Adam din Rai, Dumnezeu a blestemat pământul: spini si pălămidă să dea si prin sudoarea feței să îți câstigi pâinea, iar femeia în dureri mari să nască”. O greseală a noastră atârnă asupra întregii averi.
 5. Cineva se ține de vrăji asupra ta, iar tu n-ai ocrotirea lui Dumnezeu asupra ta. Cineva lucrează cu diavolul asupra ta si asupra vitelor tale si atunci tu tânjesti si vitele tale. De ce pot lucra aceste puteri? Pentru că tu n-ai ocrotirea lui Dumnezeu. Si ca să nu mai poată lucra duhurile rele, curățeste-ți trupul tău prin post, fă sfestanie, pune-ți o cruce în curte si roagă-te lui Dumnezeu să te ocrotească.
 6. Mai poți avea necazuri si din cauză că, în curtea în care stai tu, sau pe pământul pe care-l lucrezi apasă jurăminte, blesteme sau nedreptate: să luați seama, să nu tăiați o brazdă din pământul care nu este al vostru, căci aduce
  moarte, dar se mai poate să ai asupra curții si alte păcate. Poate că ai cumpărat această curte cu bani munciți într-o vreme când poate trăiai în desfrânare. De acesti bani, desi i-ai muncit nu te vei putea folosi, căci si asupra lor atârnă si apasă păcatele, de când i-ai muncit si te urmăreste Dumnezeu până în pânzele albe. Pentru ce? Pentru că nu te mărturisesti, pentru că ții serpii în sân si Dumnezeu lasă să te muste.
 7. Apasă blestemele părinților sau ale altuia asupra casei tale si asupra ta, sau ce este si mai des, copii lepădați si îngropați ici, colo. Ba în gunoi, ba lângă o altoaie. Si lepădarea copiilor sunt păcate strigătoare la cer.
 8. Stăpânii au păcate nemărturisite din tinerețe sau mai pe urmă si nu le-au ispăsit, că nu-i destul să le spui sub patrafir, trebuie să le si ispăsesti de bună voie. De aceea vine bătaia lui Dumnezeu asupra voastră, peste tot, pe câmp, peste vite si peste tot lucrul mâinilor voastre.

O sinteză a gândirii părintelui Arsenie Boca în 800 de capete

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *