Oamenii mânioşi care înving mânia primesc o mai mare cunună decât cei care sunt nemânioşi din firea lor
– Mă copleşesc gândurile geloziei. Din cauza aceasta, tot timpul stric relaţiile cu omul iubit. In plus, în minte îmi vin gânduri nu foarte bune, aş putea spune chiar negre. Mă simt rau din pricina acestor gânduri. Uneori mi separe că în mine locuiesc doi oameni: unul care vrea să se izbăvească de acest sentiment vicios, să se cureţe, iar altul care îl încălzeşte, îl aprinde.
Explicaţi ce este gelozia din punctul de vedere al credinţei ortodoxe şi cum să lupt cu ea, cum să mă izbăvesc de ea, cu ajutorul căror rugăciuni?
– Gelozia este una dintre cele mai puternice patimi, sub acţiunea căreia s-au făcut multe fărădelegi, până la crime şi sinucideri. Baza geloziei este mândria, ca sentiment al proprietarului căruia celălalt om trebuie să-i aparţină complet, după un drept neînsemnat. In al doilea rând, aceasta este o iubire emoţională, oarbă, care îl transformă pe om în robul patimii, în gelozie se combină şi alte două patimi: suspiciunea şi spiritul de răzbunare; de aceea, gelozia poate, într-adevăr, să epuizeze sufletul omenesc. Fiecare patimă are un moment de desfătare, chiar mânia şi furia, iar omul se dedă geloziei ca unui curent năvalnic, care îl poartă nu se ştie unde. Din punct de vedere creştinesc, gelozia este contrară iubirii, deoarece iubirea nu caută ale sale (v. I Cor. 13, 5), iar gelozia, împreună cu luarea-aminte, merge după acela pe care-l consideră al său, ca să nu-l piardă. Viaţa cu un om gelos devine mucenicească. Fiecare privire, fiecare cuvânt pot fi tâlcuite ca o trădare ascunsă şi ambele persoane se află în permanentă tulburare psihică. Pentru a te lupta cu gelozia trebuie să schimbi atitudinea faţă de Dumnezeu, faţă de oameni şi faţă de sine însuţi. Iubirea duhovnicească izgoneşte gelozia, de aceea trebuie căutată iubirea prin faptele milosteniei şi ale rugăciunii, în special prin rugăciunea pentru acea femeie din cauza căreia sunteţi gelos. Foarte folositoare în prezenţa acestei patimi este aducerea-aminte de moarte, de faptul că aici, pe pământ, totul se termină şi despărţirea este inevitabilă; iubirea curată uneşte oamenii în viaţa viitoare, însă gelozia, ca orice rău şi păcat, îi separă pe vecie. Gelozia este o încercare dată dumneavoastră, cu care trebuie să vă luptaţi. Sfântul Ioan Scărarul scrie că oamenii mânioşi care înving mânia primesc o mai mare cunună decât cei care sunt nemânioşi din firea lor. La fel putem spune despre gelozie. Invingând-o, urcaţi imediat câteva trepte ale scării duhovniceşti. Rugaţi-vă Sfântului Apostol Ioan Teologul ca să înăbuşe focul geloziei din sufletul dumneavoastră prin iubirea duhovnicească.
Arhimandrit Rafail Karelin, Trecând cu bine marea vietii. Răspunsuri la dilemele lumii de astăzi, Editura Sophia