Fericit este creştinul acela care zice cele şapte laude
Fericit este creştinul acela care zice cele şapte laude. Şi dacă nu le poate zice, măcar să-i pară rău că nu le zice, că s-ar putea să fie la un serviciu unde nu le poate zice. Şi dacă-i pare rău, cu smerenia se ridică exact unde trebuia să se ridice cu fapta. Că auzi ce zice Sfîntul Isaac Sirul: „Ajunge întristarea minţii mai mult decît toată osteneala duhului, care este rugăciunea”, dacă-i pare omului rău.
Miezonoptica simbolizează şi ne aduce aminte nouă de rugăciunea Mântuitorului din grădina Ghetsimani, când S-a rugat şi s-au făcut sudorile Lui ca picăturile de sânge, care picau pe pământ, că era şi om şi vedea şi ce are să sufere. El, ca Dumnezeu, ştia câte răni are să ia, cîte scuipări, câte biciuiri, câte cuie în mâini şi picioare şi că va fi împuns cu suliţa în coastă. Le vedea toate, că era Dumnezeu. Şi firea omenească cu care era îmbrăcat se întrista, că auzi ce zice Evanghelia: întristat este sufletul Meu până la moarte. Rămâneţi aici şi privegheaţi.
Utrenia este a doua laudă şi al doilea eveniment din viaţa Mântuitorului, când a fost prins în grădina Ghetsimani şi când toţi Apostolii L-au părăsit şi au fugit, iar El a rămas singur în mâinile celor fără de lege. Ceasul întâi este momentul când L-au dus pe Hristos la Ana şi la Caiafa, după ce L-au prins, tot atunci după miezul nopţii, către ziuă, când L-au dus la divan.
Lauda a treia a Bisericii lui Hristos este Ceasul al treilea. El simbolizează atât momentul condamnării la moarte a Domnului, cât şi pogorârea Sfântului Duh în chip de limbi de foc peste Sfinţii Apostoli.
Ceasul al şaselea este a patra laudă a Bisericii lui Hristos şi corespunde cu momentul răstignirii Mântuitorului pe crucea de pe Golgota, între cei doi tâlhari.
Ceasul al nouălea este a cincea laudă a Bisericii şi închipuieşte momentul înfricoşat în care Mântuitorul îşi dă duhul pe cruce, când a zis: „Săvârşitu-s-a! Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul Meu”.
Vecernia este a şasea laudă din zi şi simbolizează mai întâi momentul pogorîrii Mântuitorului de pe cruce şi punerea Lui în mormânt nou, de către Iosif şi Nicodim. Mai este şi momentul sfânt al Cinei celei de Taină.
Pavecerniţa este a şaptea laudă a zilei şi simbolizează tânguirea Maicii Domnului, cînd a plâns după ce L-a pus pe Mântuitorul în mormânt.
Arhim. Cleopa Ilie, Îndrumări duhovnicești pentru vremelnicie și veșnicie, Cluj Napoca, 2004