De ce trebuie să ne curățim mintea?
Lipsită de starea ei firească de sănătate, bolnavă și slăbită, mintea biruită de patimi se apropie de moarte. Drept aceea ea are trebuință de tămăduire. Metodele ascetice ortodoxe de tămăduire înfățișează felul în care se poate tămădui mintea – o astfel de tămăduire fiind absolut necesară, întrucât numai în acest fel putem dobândi cunoștința duhovnicească despre Dumnezeu, singura cunoștință care duce la mântuire.
Mintea este partea cea mai înaltă a firii omenești, este facultatea contemplativă, prin care omul tinde către Dumnezeu. Ea este partea cea mai person ală a omului, principiul conștiinței și al libertății sale. Mintea este inconomul sufletului, căruia îi dă hrana pe care omul i-o oferă. Iar când are pace și i se dă ce are nevoie, ea le va da, la rândul ei, inimii.
Mintea a fost zidită de Dumnezeu după Chipul Său, este c el mai bun lucru din noi, este ochiul sufletului, scaun al lui Dumnezeu, tron al Duhului Sfânt și Sion – vârf văzător al Ierusalimului – inima care, la rândul ei, este și ”chip al locului lui Dumnezeu”.
Părintele Ioan de la Rarău, Gândurile bune – Întrebări și răspunsuri, Ed. Panaghia, Vatra Dornei, 2015