Cum să primim Sfânta Împărtășanie dacă nu putem răbda o persoană?

Sfintii Parinti au fost interesati sa cunoasca ce inseamna hula impotriva Sfantului Duh si au primit raspuns. Hula impotriva Duhului Sfant este staruinta in nepocainta si impotrivire fata de adevar. In zadar ii spui cuiva ca Dumnezeu este prezent pretutindeni si ca este Datator de viata, daca acela nu vrea sa auda.
Este nevoie sa ne pregatim inima sa se uneasca in Sfanta Impartasanie cu Domnul. Postul este necesar pentru smerenia trupului, caci atunci cand trupul se smereste, se smereste si sufletul. Biserica a randuit cum trebuie sa postim. Trebuie sa ne pregatim inima. Putem sa nu mancam nimic, dar inima sa ne fie plina de ura si nelegiuire. Cum sa primim Sfanta Impartasanie daca nu putem rabda o persoana? Vom primi Sfanta Impartasanie, dar nu spre mantuire, caci am pastrat in noi insusiri diavolesti, care sunt rele.
Postul este pregatire pentru o inima smerita. Sfintii Parinti spun: „Acela care nu face ascultare, in zadar posteste si se roaga la Dumnezeu. Ascultarea este mai mare decat postul si rugaciunea. Cand eram tanar nu intelegeam invataturile (povetele, sfaturile) Sfintilor Parinti, dar mai tarziu am vazut ca este intocmai cum spun ei. Cine nu-si smereste inima si nu si-o curata de ganduri rele, in zadar posteste.”
Domnul este intreg iubire si bucurie. Trebuie sa ne pregatim inima sa fie blanda, smerita, altminteri luam Sfanta Impartasanie spre osanda si nu spre mantuire. De aceea ne si rugam: Impartasania sa nu ne fie spre osanda, ci spre mantuire.
Cine merge prin manastiri sa vada monumente, arhitectura, frescele, se va intoarce acasa cu sufletul gol. Insa, daca este un suflet evlavios, daca va merge in pelerinaj pentru sufletul sau, ca sa dobandeasca pace, mantuire, se va intoarce plin de mangaiere.
Parintele Tadei de la Vitovnita, Pace si bucurie in Duhul Sfant, Editura Predania

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *