Cum poate un copil să iubească pe acel părinte, care îi dă bombănind o bucată de pâine?

Părinților, să le arătați neîncetat copiilor, iubirea voastră. Nu, însă, acea formă de iubire exprimată prin cocoloșire și prin cedarea la oricare dintre cererile lor, ci prin iubirea înțeleaptă, din inimă, care să urmărească doar binele lor. Când copilul simte o astfel de iubire ascultă nu de frică, ci din respect.

Nu ramâneți indiferenți față de bucuriile și tristețile copiilor voștri. Nu spuneți niciodată, că pentru voi copiii sunt o greutate și un chin. Nu arătați niciodată că orice jertfă pentru binele lor este prea mare, sau prea grea pentru voi.

Dăruiți-le tot ceea ce le este necesar cu bucurie și căldură sufietească. Cum poate un copil să iubească pe acel părinte, care îi dă bombănind o bucată de pâine? Oferiți-le din când în când copiilor și acele mici bucurii și satisfacții. Un dar de sărbători sau de ziua numelui întărește iubirea lor.

Încercați să câștigați inima copilului vostru, dezvoltând o relație bazată pe sinceritate și încredere reciprocă. Suspiciunea și lipsa de încredere ucid dragostea. Nu adăugați la pedepsele cuvenite expresii jignitoare și observații care rănesc. Un astfel de comportament asuprește inima și distruge orice urmă de iubire.

Părinților! V-am arătat mijloacele de bază, care folosite cu conștiinciozitate, vor duce la însușirea virtuții ascultării de către copiii voștri.

Mai întâi să îi învățați că trebuie să vă asculte, deoarece aceasta este voia lui Dumnezeu. Aveți grijă din timp să nu răsară în inima lor buruiana alintării. Nu îngăduiți nicio formă de îndărătnicie și de obrăznicie. Nu le dați tot ceea ce vă cer. Obișnuiți-i cu reținerea, cumpătarea și economia.

Cereți-le să facă îndată și cu exactitate ceea ce le-ați poruncit. Să nu fie nevoie să mai repetați aceeași indicație. Nu le cereți însă niciodată, să facă ceva care le depășește puterile. Fiți constanti în atitudinea voastră și nu le îngăduiți astăzi, ceea ce ieri le-ați interzis. Nu va contraziceți unul cu celălalt în fața copiilor. Aveți grijă ca respectul copiilor voștri să fie un sentiment de durată, evitând orice gest care l-ar putea zdruncina.

În sfârșit, nu uitați niciodată să invocați binecuvântarea lui Dumnezeu, în lucrarea de educare a copiilor voștri. Numai astfel, străduințele, grija și lupta voastră vor fi încununate de succes.

Irineu, Episcop de Ecaterinburg și Irbițk

Mamă, ai grijă! Călăuziri pentru creșterea și educarea ortodoxă a copiilor, Editura Egumenița – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *