Viața sfinților zilei

Sfântul Apostol Codrat a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. A vietuit in secolul al II lea si a vestit Evanghelia in Atena si Magnesia. Prin predica sa, a stins focul jertfelor paganesti si a zdrobit idolii. Dar, dupa cum intunericul uraste lumina, tot astfel si paganii l-au urat pe Sfantul Codrat. L-au batut cu pietre, l-au aruncat in temnita si l-au infometat pana ce si-a dat sufletul in mainile Domnului. A trecut la cele vesnice in timpul imparatului Adrian (117-138). Sfantul Codrat a scris o Apologie a crestinismului si i-a dat-o imparatului Adrian. Aceasta carte l-a atins atat de mult pe Adrian, incat a dat ordin incetarii oricaror persecutii impotriva crestinilor, afara de situatia vinovatiei lor din cauza unei crime civile.

Sfântul Prooroc Iona, fiul lui Amati, din oraşul Geth-hopher (Cartea Regilor 4, 14:25) a fost din tribul lui Zabulon; a proorocit în timpul perioadei cuprinse între anii 838-810 î.H. Dumnezeu i-a poruncit să meargă la Ninive, măreţul oraş asirian, şi să anunţe că distrugerea lui este eminentă din cauza păcatelor poporului ce locuia acolo. Dar el, ca un prooroc ce ştia milostivirea lui Dumnezeu, s-a temut că, dacă le va propovădui aceasta, ninivitenii se vor pocăi; că, Dumnezeu, acceptîndu-le căinţa, datorită dragostei pe care o poartă omului, nu va duce la bun sfîrşit ameninţările; şi că, va fi etichetat ca profet mincinos. De aceea, nu a ascultat porunca dumnezeiască, a urcat pe o corabie şi a plecat în altă parte. Totuşi, furtuna înspăimîntătoare -pornită dintr-o dată – şi descoperirea neascultării sale, au făcut ca marinarii să îl arunce în mare. Din pronie divină, a apărut atunci un monstru marin, care l-a înghiţit. Timp de trei zile şi trei nopţi, Iona a stat în burta chitului şi s-a rugat, spunînd cuvintele: „Strigat-am către Domnul în strâmtorarea mea, şi El m-a auzit” (Iona 2:3). Marele peşte l-a aruncat pe Iona pe pămînt uscat şi din nou a auzit porunca lui Dumnezeu. De această dată, a mers şi a propovăduit spunînd: “ în trei zile Ninive va fi distrusă”. Tot poporul s-a înfricoşat şi a început să se căiască. Au început să postească şi cel mare, şi cel mic, şi pruncii de la sîn, dar şi animalele iraţionale, astfel încît, au găsit milă la Dumnezeu şi au alungat mînia Lui.

Parintele nostru Iona Savaitul. Acest preacuvios preot a fost tata al Preacuviosului si Preafericitului Teodor, si al lui Teofan facatorul de canoane. Chipurile lor le-a scris Teofil luptatorul de icoane. Acest parinte Iona mergând la Lavra Sfântului Sava, si calugarindu-se, a dobândit smerenia desavârsita. Si facând multe bunatati, întru batrânete bune s-a dus catre Domnul.

Sfântul Mucenic Eusebie. Acest sfânt a mers singur catre ighemonul Feniciei si i-a zis: „Pentru ce esti fara de minte, luptatorule cu Dumnezeu, de gonesti turma lui Hristos?” Si acela mâniindu-se a poruncit sa spânzure pe sfântul si sa-l sfâsie, bagând sare în traiste de par si legându-le, strujea carnea sfântului foarte rau. Dar sfântul se bucura ca si cum ar fi patimit în trup strain. Atunci dregatorul aflându-se în uimire, a dat porunca sa-i taie capul; si s-a suit la ceruri, slavind si binecuvântând pe Dumnezeu.

Sursa: ortodoxiesiviata.blogspot.rocalendar-ortodox.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *