Sfinții zilei

În această zi are loc pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Foca, facatorul de minuni. Acest Sfânt era fiul lui Pamfil si al Mariei din cetatea Sinope, pe malul Marii Negre. Si înca din frageda vârsta facea minuni mari cu darul Sfântului Duh. Si a petrecut facând minuni pâna la sfârsitul vietii sale. I s-a aratat si sfârsitul muceniciei ce era sa vina, ca a venit un porumbel si a sezut pe capul lui si i-a pus cununa, graind omeneste: „Pahar ti s-a amestecat si trebuie sa-l bei”. Pe care pe deplin s-a învrednicit de l-a baut, în zilele împaratului Traian (catre anul 101), luând sfârsit prin sabie si prin foc. Si dupa mutarea lui catre Domnul a facut multe minuni.

Sfântul Foca grădinarulAcest Sfânt era din Sinope, cetate veche si vestita lângă Marea Neagra. Avea meștesug grădinaria, la care ostenea și lucra, și ce agonisea avea mare grijă să-și înfrumusețeze sufletul. Pentru aceea nu s-a ascuns, ci s-a vadit ca o slugă adevărată a lui Hristos către ighemonul care era atunci. Și venind ucigașii, au găzduit la casa celui pe care îl căutau. Primindu-i si odihnindu-i i-a întrebat cine sunt și cu ce trebuință au venit în cetatea lui? Aceia îi spuseră taina, că ei căutau pe Foca, pentru a-l chinui. Și dacă a auzit sluga Domnului acestea, făcându-și gătirea mormântului, s-a vădit pe sine la cei ce-l căutau; iar lor li s-a făcut milă; dar el îi ruga să îndrăznească a înfăptui porunca pe care o aveau, și tăindu-i capul, s-a adus curata jertfă înaintea lui Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Isaac. Se povesteşte că se hrănea doar cu puţină pâine şi legume nefierte. Sfântul Isaac a fost şi unul din puţinii sfinţi răsăriteni care au ajuns pe o asemenea treaptă duhovnicească, încât a îndrăznit să se roage chiar şi pentru demoni.

Sursa: nistea.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *