Să ne ferim ca, printr-o vorbă spusă necugetat, să aducem jignire blândului chip al Mântuitorului

Mulți creștini nu consideră blândețea o virtute obligatorie, văzând în ea doar o calitate exterioară. Dacă fructul este dulce, spun ei, ce importanță are că ramura pe care este rigidă și nearătoasă? Ce importanță are că vorbești, și vorbești cam brutal, dacă sub această înfățișare se ascunde o inimă bună, o conștiință curată, intenții oneste?

Totuși, Apostolul Pavel, el însuși cam nestăpânit, uneori chiar irascibil, se referă în mai toate epistolele sale la blândețe, în modul de a simți și de a te comporta. Să presupunem că este o calitate exterioară. Dar prin această calitate exercităm o anumită influență asupra altora, până la a crea o stare de liniște. De aceea, Apostolul Pavel vrea ca blândețea să fie “tuturor oamenilor” cunoscută, să devină o calitate de caracter prin care se disting cei ce Îl urmează: “Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, de veți avea iubire unii pentru alții“ (Ioan13, 35).

Să ne amintim și noi că “Domnul este aproape”. Și, având conștiința prezenței Sale continue, pătrunzându-ne de duhul blândeții Sale neschimbătoare, să ne ferim ca printr-o vorbă spusă necugetat să aducem jignire blândului chip al Mântuitorului. Fie ca blândețea noastră să nu mărginească la o înfrânare exterioară, ci să exprime o bunătate lăuntrică, proprie fiecărui creștin adevărat.

Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu: 366 cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia – fragment 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *