Orice păcătos care se întoarce către Dumnezeu cu sinceritate trebuie să-și pună nădejdea în ajutorul harului lui Dumnezeu

Hristos a venit in lume ca sa innoiasca firea omeneasca cea stricata prin pacat si pentru a incredinta in marea Sa bunatate, milostivire, dreptate si intelepciune aceasta mareata lucrare, Sfintei Sale Biserici. Duhul Sfant, Care a coborat in lume si lucreaza in Biserica prin sfintii slujitori, prin slujbele dumnezeisti, predica, Taine, savarseste neincetat aceasta innoire. Aceasta putere innoitoare se arata numai in Biserica; in afara Bisericii, ea nu este si nu poate fi.

Sunt adanc mahnit, plang si suspin din pricina ingrozitoarei plagi a pacatului care corupe omenirea, o duce la o pierzare de nedescris, de multe feluri si fara de intoarcere. Plang si suspin gandindu-ma la inselaciunea pacatului care tine captiva omenirea si o inrobeste pacatului pana acolo incat aceasta sa se si laude cu robia ei si sa se mangaie cu ea ca si cu un folos. Dar in acelasi timp ma bucur, radiez de fericire si bat din palme cand ma gandesc la acel ajutor dumnezeiesc care prin vointa Facatorului ni se da ca un dar facut de marele Mantuitor si Dumnezeu intregului neam omenesc si Bisericii lui Dumnezeu care a fost intemeiata pe pamant ca sa aduca mantuire neamului omenesc prin minunatul har dumnezeiesc.

Ce este harul? Un dar al lui Dumnezeu daruit omului pentru credinta in Hristos spre mantuirea sufletului. Harul este puterea iertatoare, liluitoare, luminatoare, mantuitoare care indeamna spre fapta cea buna.

Cand il cuprinde pe omul credincios si ravnitor catre cele sfinte si adevar, harul izgoneste indata din inima si din trup, din toata fiinta omului intinaciunea si orice pacat gatindu-l pentru nestricaciunea vesnica, alunga duhoarea pacatului si da buna-mireasma. Inca din timpul vietii Sfintii au exalat din trupul lor mireasma sfinteniei si nestricaciunii: au fost temple curate ale Duhului Sfant, au facut minuni. Traieste dupa duh si grija de trup sa nu ti-o prefaci in pofte [Rm 13, 14].

Ni s-a dat porunca lepadarii de sine, ni s-a dat loc de nevointa, de a face binele, de a dobandi cununa slavei celei nevestejite; ni s-a dat harul, puterea dumnezeiasca dea birui viclenia vrajmasului si toate patimile. Insusi Domnul, incepatorul a toata nevointa, ii ajuta pe cei ce se nevoiesc, da biruinta si imparte cununi ostenilor Sai.

Orice pacatos care se intoarce catre Dumnezeu cu sinceritate trebuie sa-si puna nadejdea in ajutorul harului lui Dumnezeu, in lupta sa cu pacatele, cu patimile, cu toate deprinderile pacatoase. Trebuie sa creada insa sincer si fara sovaiala in Dumnezeu si sa-L cheme in ajutor cu osardie si sa urasca sincer pacatul si sa se caiasca din inima si cu intentii curate si sa nu staruie in pacat. Sunt gata sa vina in ajutorul mantuirii noastre toti sfintii, Insasi Maica Domnului, sfintii ingeri pazitori si toti cei ce au bineplacut lui Dumnezeu; parintii si pastorii duhovnicesti sunt asezati de Dumnezeu ca sa mantuiasca si calauzeasca pe cei ce cauta mantuirea; constiinta fiecarui om este un judecator incoruptibil, sever si drept; ascult-o numai neincetat si cu sarguinta.

Tot ce este curat, drept si sfant, necuratul demon se straduieste sa spurce sau sa sluteasca, sa infatiseze sub o forma impura, pervertita. O, cat este de viclean, de necurat, de neobrazat, dar si de intreprinzator este el in viclenia, in rautatea si ticalosia lui! Cine scapa din mrejele lui? Cel ce crede cu tarie in Hristos si in Biserica.

Sfântul Ioan din Kronstad, Liturghia – Cerul pe Pământ

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *