Nu există soarta, asupra noastră nu există nici o predestinare

Dumnezeu nu predestineaza pe nimeni, ci omul este neaparat impreuna-creator cu Dom­nul al vietii sale. Domnul, cunoscand viata noastra, stie daca ne este de folos prelungirea ei, da­ca ne petrecem viata savarsind binele, daca mai avem nadejde de pocainta. In viata nimic nu este intamplator. Starea sufletului nostru influentea­za durata vietii noastre pamantesti.

Rugaciunea lui Iisus trebuie facuta sub indru­mare. Iar dumneavoastra, inca neincepand-o, stati in pragul inselarii. Rugaciunea mintii si a inimii este darul lui Dumnezeu. Insa nu o pri­mesc decat cei care se ostenesc cu ravna si sarguinta sa rosteasca aceasta rugaciune cu gura – aceasta este prima treapta. Rugaciunea mintii si a inimii este darul monahilor care s-au retras din lume, ceea ce dupa scrisori nu se poate banui in cazul dumitale. Trebuie sa cereti de la Dumne­zeu o tovarasa de viata si sa cautati printre dom­nisoarele pe care vi le trimite Domnul in cale.

Noi suntem impreuna-creatori cu Dumnezeu si, fara participarea si alegerea noastra, nu se poate nici sa plecam la manastire, nici sa ne casatorim. Si iarasi va zic: nu exista soarta, asupra noastra nu exista nici o predestinare.

Arhim. Ioan Krestiankin, Povățuiri pe drumul crucii

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *