Atunci când primești cu bucurie propria ta durere, dăruiești mângâiere celor îndurerați

Dumnezeu5

Atunci cand pe om il doare pentru semenul sau, Dumnezeu se induioseaza si se bucura intr-un anumit fel, pentru ca unul ca acesta, prin dragostea pe care o are, se inrudeste cu El si de aceea primeste mangaierea Lui cea dumnezeiasca. Altfel nu ar fi putut suporta durerea pentru semenul sau.
– Parinte, cum poti simti durerea celorlalti?
– Atunci cand ai si tu vreo durere, dar te gandesti la durerea celuilalt, te pui in situatia lui si te doare mai mult pentru acela. Adica durerea ta te ajuta sa intelegi durerea celorlalti. Iar atunci cand primesti cu bucurie propria ta durere, daruiesti mangaiere celor indurerati.
Oricum, altceva este sa afli ca s-a imbolnavit cineva si altceva este sa te imbolnavesti tu. Abia atunci il intelegi pe cel bolnav. Auzeam despre „chimioterapii” si credeam ca sunt „hymoterapii” (hymos = suc de fructe), adica credeam ca bolnavilor de cancer li se face terapie cu sucuri, cu alimente naturale. De unde sa stiu? Acum insa am inteles ce suferinta este.
– Parinte, chimioterapiile sunt mai grele decat radioterapiile?
– Mai grele? Toate, si radioterapiile si chimioterapiile sunt… Cel mai rau este ca ele iti taie pofta de mancare. Cu toate ca trebuie sa mananci bine, nu poti manca deloc. Si medicii iti spun: „Trebuie sa mananci”. Dar cum sa mananc, daca toate acestea iti taie pofta de mancare si te fac ca un cadavru. Atunci cand faceam radioterapii, desi ardeam de sete, nu puteam bea deloc apa. Imi venea sa vomit si simteam repulsie chiar si pentru apa.
– Parinte, daca ati fi facut operatia putin mai inainte…
– Ce mai inainte? Eu nu fac rugaciune ca sa treaca, pentru ca astfel sufar impreuna cu lumea care sufera. Astfel ii inteleg mai mult pe cei indurerati si particip la durerea lor.
De altfel si pe mine boala ma foloseste duhovniceste. Cer de la Dumnezeu numai sa ma pot sluji putin pe mine si sa slujesc si pe altii. Dar faca-se voia lui Dumnezeu!
Cand ai vreo problema de sanatate si nu te preocupa aceasta, atunci intr-un anumit fel ai dreptul sa-L rogi pe Dumnezeu sa imbunatateasca starea sanatatii celorlalti. Iar cel care nu are propria sa durere, este bine sa-l doara cel putin pentru cei care sufera. „Sa-ti iau gatadocul tau”, spuneau farasiotii, adica durerea ta, chinul tau, suferinta ta.
– Parinte, dar in ce fel il luau?
– Prin dragoste. Atunci cand cineva spune cu dragoste „Lasa-ma sa-ti iau durerea!”, o ia cu adevarat. Iar daca o ia, atunci este trebuinta de multa rabdare, multa barbatie si multa putere pentru a o putea infrunta.

Vin unii si imi spun: „Parinte, vreau sa va iau durerea”. Unii o spun cu toata credinta lor, altii, mai fricosi, nu stiu ce spun. Acestia pentru cel mai mic lucru alearga la medic si usor cad in deznadejde. Putina lor durere nu o pot duce si spun ca vor sa o duca pe a mea. Mai bine este sa faca rabdare in durerea lor, sa primeasca cu bucurie tot ceea ce Dumnezeu ingaduie pentru ei si sa nu ceara, chipurile din dragoste, sa ia durerea altuia. Pentru ca daca Dumnezeu Le implineste cererea si uita ca ei insisi au cerut aceasta, vor murmura si se poate chiar sa se si razvrateasca impotriva lui Dumnezeu.

Parintele Paisie Aghioritul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *