Sfaturi în lupta cu gândurile de desfrânare

Primul sfat în lupta cu gândurile de desfrânare este evitarea oricărei participări la conversaţii „piperate” şi la bancuri. Dacă nu reuşiţi să întrerupeţi interlocutorii, să nu-l încurajaţi cu nimic, nici măcar cu un zâmbet. În aceste clipe spuneţi în gând Rugăciunea lui Iisus. Am cunoscut soldaţi, care de fiecare dată cum auzeau o vorbă urâtă, spuneau în gând această rugăciune şi cât timp a durat războiul nu au înjurat niciodată.

Trebuie să vă comportaţi în aşa fel, încât cel de lângă voi să se ruşineze să povestească bancuri şi istorii indecente. Pentru aceasta nu e neapărată nevoie să-i spuneţi că sunteţi o persoană credincioasă, ci numai să păstraţi curăţia sufletească şi starea permanentă de rugăciune.

În asemenea situaţii, rugăciunea lui Iisus nu numai că vă îngrădeşte de toată necurăţia, dar chiar şi pe cei din jur îi luminează. Ea este o armă care se foloseşte în războiul nevăzut, este un război al Lui Hristos pentru curăţia noastră şi pentru curăţia celor din jur.

A doua regulă: să nu priviţi filme erotice, chiar şi după ce aţi ajuns la bătrâneţe, să nu luaţi parte la cercurile de canto pentru amatori, care au în repertoriul lor piese muzicale cu conţinut indecent, fiţi grijulii ce fel de literatură alegeţi etc.

Generalizând experienţa duhovnicească a Sfinţilor Părinţi, expusă în Filocalie, vom sublinia că mintea omenească nu poate să nu fie preocupată de ceva: ea, fie se dedă gândurilor deşarte, inclusiv celor spurcate, fie se adânceşte în rugăciune şi muncă, reflectând despre lucrurile înălţătoare.

Părintele Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, 2006 – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *