Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, “Înaintemergătorul Domnului”

Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul este considerat ca fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale crestinismului. Acest fapt se poate observa dat fiind faptul ca Sfantul Ioan Botezatorul este sarbatorit de catre credinciosi si de catre Biserica de trei ori pe an. Spre exemplu, in calendarul ortodox acesta are mai multe zile de pomenire: 24 iunie, reprezentand nasterea sa (sarbatoare cunoscuta si sub numele de Dragaica sau Sanziene), 7 ianuarie, ziua Sfantului Ioan Botezator al Domnului si 29 august, data reprezentand taierea capului Sf. Ioan.

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sf. Prooroc Ioan Botezatorul pe 7 ianuarie a fiecarui an. Motivul acestei cinstiri o reprezinta aratarea Sfintei Treimi la Botezul Domnului de la Iordan. De-a lungul vietii sale, misiunea Sf. Ioan era de a raspandi vestea apropierii lui Hristos si de a boteza in raul Iordan pe toti oamenii care doreau sa se pocaiasca.

Cunoscut ca fiind ‘Mijlocitor al legii’ si ‘propovaduitor al pocaintei’, ‘sfesnic si inger’, Sfantul Ioan este proorocul care inchide cartea Vechiului Testament si deschide cartea Nouui Testament.

Nascut in familia preotului Zaharia la Ein-Karem, localitate situata la 10 kilometri de Ierusalim, Ingerul Gravril a prevestit venirea acestuia pe lume in timpul unei sluje oficiate la templu de catre tatal Sfantului Ioan. Mama acestuia, Elisabeta, inaintata in varsta si neavand copii, era descendenta a lui Aaron. Preotul Zaharia, necrezand profetia ingerului a ramas mut.

Sf. Prooroc Ioan Botezatorul s-a nascut cu sase luni inaintea Domnului nostru Iisus Hristos. Sfantul este iubit de catre credinciosi pentru devotamentul de care a dat dovada de-a lungul vietii sale. Acesta a fost un model drept de urmat pentru primii asceti ai crestinismului. Ioan Botezatorul este considerat de catre Biserica Ortodoxa ca fiind “Inaintemergatorul Domnului”, cel sortit sa pregateasca multimile pentru venirea si primirea Mantuitorului. Cel mai important mesaj pe care acesta il transmitea credinciosilor era: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor”. Toti oamenii care doreau sa renunte la pacate erau botezati de catre acesta in raul Iordan.

In unele predici ale sale Sf. Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul ca s-a casatorit cu Irodiada, aceasta fiind fosta sotie a lui Filip, fratele sau vitreg. La cererea Salomeei, fica Irodiadei, Irod a ordonat taierea capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul iar capul sa ii fie adus Salomeei pe o tava. Conform celor relatate de catre Biblie aflam faptul ca trupul sau a fost inmormantat de catre crestini la Samaria.

sursa: calendarulortodox.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *