Sfântul Nectarie din Eghina, mărturisirea unui credincios

Dumnezeu este slava, bogăţia şi mândria mea. Dumnezeu este realitatea cea mai dulce şi mai desfătătoare. Dumnezeu este cercetarea şi bucuria mea. Sufletul meu a fost creat de suflarea lui Dumnezeu. Trupul meu a fost zidit de Dumnezeu. Sunt, în întregime, după chipul lui Dumnezeu.

Prin har mă înrudesc cu Dumnezeu. Fiinţa mea, puţinta de a mă mişca sunt de la Dumnezeu; capacitatea de a respira este de la Dumnezeu, de la Dumnezeu am luat facultatea vorbirii. Lui Dumnezeu îmi încredințez duhul în fiece zi. Lui Dumnezeu Îi aduc rugăciunile mele în tot ceasul. Pentru Dumnezeu trăiesc, lucrez şi exist. Îl fericesc pe Dumnezeu, care este mare, puternic şi viu Dătător de bunătăţi, Aducător la fiinţă şi Desăvărşitor al celor bune. La Dumnezeu, Care le vede pe toate, cuget, despre El vorbesc, pentru El lucrez şi în El mă îmbogățesc.

Îl primesc pe Dumnezeu ca pe Judecătorul cel înfricoşător al faptelor mele. Pentru mine este Dumnezeu milostiv şi iertător. Îl mărturisesc ca fiind Dumnezeu îndelung-răbdător şi multmilosârd. Îl propovăduiesc Domn şi Dumnezeu al meu, mântuitor şi izbăvitor. Îl cunosc pe Dumnezeu ca pe începutul a toate şi dătător de bunătăti. Am ajuns să înteleg că Dumnezeu este Cel care poartă de grijă şi veghează asupra tuturor. Recunosc că Dumnezeu este Cel atotînţelept, atotştiutor, Care cunoaşte pe cele viitoare, prezente şi trecute. Îl cânt, slăvesc, binecuvântez şi preînalţ pe Dumnezeu, cel de oameni iubitor. În Dumnezeu cred. În Dumnezeu nădăjduiesc şi în El îmi pun nădejdea mântuirii mele. Îl iubesc şi-L doresc pe Dumnezeu izvorul iubirii. Sufletul meu se grăbeşte spre Dumnezeu. Cugetul meu, înălțându-se spre Dumnezeu, îşi află odihna. Inima năzuieşte la Dumnezeu.

Mărturisesc un Dumnezeu în Trei Sori, o dumnezeire în Trei Ipostasuri; propovăduiesc o dumnezeire fără de început, veşnică, simplă, mai presus de fiinţă, neîmpărţită; Unime şi Treime Însăşi; însăşi Unime desăvârşită şi însăşi Treime desăvârşită; cred şi mărturisesc că este însăşi Unime desăvârşită, după fire, insăşi Treime desăvârşită, după ipostasuri, pentru că există o dumnezeire – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt; o putere, o rânduială, o închinare – cea a Sfintei Treimi; pentru că firea şi fiinţa Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh este una şi aceeaşi.

Acestea mărturisesc şi cred şi propovăduiesc şi strig.

Sfântul Nectarie din Eghina, Cunoaște-te pe tine însuți sau Despre virtute, Editura Sophia, 2012 – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *