Înainte de a merge să te mărturiseşti şi să te împărtăşeşti, trebuie să te duci la persoanele pe care le-ai supărat, ca să le ceri iertare?

Mă întrebi dacă, înainte de a merge să te mărturiseşti şi să te împărtăşeşti, trebuie să te duci pe la persoanele pe care le-ai supărat ca să le ceri iertare, când ştii că nu vei reuşi nimic mai mult decât să încasezi o doză bună de ironii şi de „epitete ornante”.

Cred că nu trebuie să priveşti lucrurile atât de strict şi de „legal”. Primul lucru pe care trebuie să-l urmăreşti este conştiinţa curată a păcătoşeniei tale. Când vei trăi lucrul acesta şi când căinţa adevărată va prinde rădăcini în sufletul tău, atunci probabil că şi oamenii aceia se vor fî transformat, în interior, într-un mod asemănător.

Dacă totuşi ştii că lucrul acesta nu se petrece şi că, într-adevăr, te vor ironiza sau te vor înjura, atunci cere iertare de la Dumnezeu prin rugăciune, dar şi de la oamenii aceia, în adâncul inimii tale. Apoi, du-te la duhovnic şi te mărturiseşte cu căinţă şi zdrobire de inimă. După toate acestea, consideră subiectul încheiat şi linişteşte-te.

Sfântul Macarie de la Optina, Povețe duhovnicești, Editura Egumenița – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *