Este o mare greşeală să te căsătoreşti numai pentru plăcere. O lună de miere şi apoi o viaţă de amar!

– Ce sfat le puteţi da unor tineri care doresc să se căsătorească?

– Să se căsătorească, dar nu pentru instincte sau pentru alte interese. Să se căsătorească cu gândul să cucerească cu orice chip Împărăţia lui Dumnezeu împreună! O stimulare continuă unul pentru altul, ca să se poată mântui. Plăcerile sunt consecinţe ale căsătoriei, nu sunt scopuri. Scopul este tot mântuirea. Este o mare greşeală să te căsătoreşti numai pentru plăcere. Aceasta se termină repede. O lună de miere şi apoi o viaţă de amar!

Este o mare greşeală! Trebuie să vă gândiţi puţin şi unul şi altul: „Ne căsătorim ca să ne mântuim împreună!” Este mai greu, fără discuţie, decât dacă te duci la mănăstire. Mănăstirea te limpezeşte, te curăţă. Te lupţi cu orice chip. Lupţi tot ca om.

– În ce măsură se poate vorbi de o desăvârşire în viaţa de familie?

– Sunt stadii şi stadii! Mai întâi să fie credincios. Să ducă o viaţa creştină. Care om, auzind bătaia clopotelor, nu se trezeşte? Şi el duce o viaţă bună, de biserică, de sarbători, de spovedit, de milostenie şi aceasta să o facă cu reciprocitate; şi să iubească cu desâvarşire. Să crească copii, să umple raiul de creştini, de credincioşi. Asta nu este uşor! Acesta este scopul căsătoriei. Problema cu căsătoria se pune aşa, fraţilor: ori bine, ori deloc!

Ne vorbește Părintele Arsenie, Volumul 2, Editura Mănăstirea Sihăstria – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *