Dumnezeu nu te parăsește, atunci când îngăduie să te îmbolnăvești și să suferi cele mai grele boli

Dumnezeu3

Vrajitorii, cu mestesugul lor, pe multi i-au tamaduit de boli si, pe multi ce erau bolnavi, i-au facut sanatosi. Numai ca, pentru aceasta trebuie sa fii partas la necinstirea lui Dumnezeu. Departe de noi un asemenea gand! Asculta ce spune Moise iudeilor: “De se va ridica in mijlocul tau prooroc sau vazator de vise si va face inaintea ta semn si minune. Si se va implini semnul sau minunea aceea, de care ti-a grait el, si-ti va zice atunci: sa mergem dupa alti dumnezei, pe care tu nu-i stii si sa le slujim acelora. Sa nu asculti cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui vazator de vise…” (Deuteronom 13, l-3).
Aceasta inseamna ca, daca vreun prooroc se va arata, va face semne, va invia morti, va curata leprosi sau va vindeca schilozi si te va chema, aratandu-ti aceste minuni, sa nu mai crezi in Dumnezeul tau si sa te lepezi de El, sa nu crezi in puterea lui. Domnul Dumnezeul tau te incearca ca sa vada daca-L iubesti din toata inima ta si din tot sufletul tau.
Este limpede, dar, ca demonii nu vindeca. Daca, totusi, Dumnezeu le ingaduie candva sa tamaduiasca vreo boala, asa cum fac oamenii, este ca sa te incerce si nu pentru ca Dumnezeu n-ar sti, ci ca sa inveti sa nu-i suferi pe demoni nici daca tamaduiesc.
Dar, ce vorbesc eu de tamaduirea trupului? Daca cineva te sperie cu gheena ca sa te lepezi de Hristos, sa nu primesti. Daca-ti fagaduieste cineva imparatie, cerandu-ti, in schimb, sa te indepartezi de Fiul Unul Nascut al lui Dumnezeu, sa te intorci de la el, sa-L urasti – sa fii ucenicul lui Pavel si cu ravna sa repeti cuvintele pe care le-a vestit fericitul si viteazu-i suflet: “Caci, sunt incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici inaltimea, nici adancul si nici o alta faptura nu va putea sa ne desparta pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea intru Hristos lisus, Domnul nostru” (Romani 8, 38).
Pe el nu-l despart de iubirea lui Hristos nici ingerii, nici puterile, nici cele prezente, nici cele viitoare si nici vreo faptura, iar pe tine te departeaza de El vindecarea trupului? Ce iertare vom putea noi primi? De Hristos trebuie sa ne temem mai tare decat de gheena si pe El trebuie sa-L dorim mai aprins decat orice imparatie.
Daca se intampla si ne imbolnavim, e mai bine sa ramanem bolnavi, decat sa fim tamaduiti de niste demoni si sa ne lepadam de Dumnezeul nostru. Pentru ca, desi ne tamaduiesc, in fapt, mai mult ne vatama decat ne sunt de folos. Ei sunt de folos trupului, care oricum are sa moara si sa putrezeasca nu peste mult timp, dar vatama, in schimb, foarte tare sufletul, care este nemuritor. Si, asa cum fac negustorii de sclavi, momind copii cu bunatati (dulciuri, naut prajit, sau multe altele), rapindu-le libertatea si chiar si viata, tot asa fac si demonii, fagaduind vindecarea unui madular al trupului, dar facandu-ne sa pierdem mantuirea sufletului.
Noi, iubitilor, sa nu ingaduim una ca asta. Sa avem grija si sa ne pazim cu orice chip de necredinta si de a ne lepada de Dumnezeul nostru. Oare Iov n-ar fi putut sa creada cuvintelor femeii sale si sa-L blesteme pe Dumnezeu si sa scape de nenorocirea care daduse peste el? Caci spunea: “Blesteama pe Dumnezeu si mori.’” (Iov 2, 9). Iov, insa, a preferat sa rabde, sa se topeasca pe picioare si sa sufere plaga pe care nimeni altul n-ar fi putut-o indura decat sa scape de cumplitele chinuri si de nenorociri, blestemandu-L pe Dumnezeu.
Pe el sa-l imiti. Chiar daca diavolul iti promite sa te scape de necazurile care te coplesesc, nu-i crede lui si nu-i ceda. Fa si tu asa cum a facut dreptul Iov, care nu s-a lasat convins de vorbele nevestei sale, ci a ales sa rabde boala mai bine decat sa-si piarda credinta si mantuirea sufletului.
Dumnezeu nu te paraseste atunci cand ingaduie sa te imbolnavesti si sa suferi cele mai grele boli, ci voieste sa te faca si mai plin de slava si mai stralucit. Rabda, dar, cu tarie ca sa auzi si tu: “Nu crezi ca de aceea am facut ce am facut, ca sa Ma arat drept?”

Sfantul Ioan Gura de Aur

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *