Dumnezeu nu a făcut omul numai cu suflet și trup, ”ci l-a înzestrat și cu Har; astfel este sufletul cu adevărat viu”

  • Ce ne învață Sfinții Părinți despre minte și suflet?

Sfântul Ioan Damaschin susține că mintea este latura cea mai pură a sufletului, ochiul sufletului: ”Sufletul nu are mintea ca ceva care se deosebește de el, ci ca și cea mai curată latură a sa, întrucât ceea ce este ochiul pentru trup, aceea este și mintea pentru suflet”.

Iar Sfântul Grigore Palama spune: precum Dumnezeul Treimic esste Minte, Cuvânt și Duh, tot astfel și sufletul este alcătuit din minte, cuvânt și duh. „După zidirea omului de către Dumnezeu, îngerii au văzut cu adevărat sufletul omului lipit de simțuri și de învelișul trupesc, ca pe un alt Dumnezeu care nu doar apărea pe pământ prin bunătatea dumnezeiască, minte și trup în același om, ci era și preschimbat prin Harul Dumnezeiesc în același trup, minte și duh. Și aceasta pentru că sufletul a fost plăsmuit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Facerea 1,26), în întregime unit în minte, cuvânt și duh”.

Sufletul este unit cu învelișul trupesc și cu simțurile. Sfântul Grigorie Palama folosește împărțirea ”înveliș trupesc, minte și duh” – duhul fiind Harul Sfântului Duh, întrucât Dumnezeu nu a făcut omul numai cu suflet și trup, ”ci l-a înzestrat și cu Har; astfel este sufletul cu adevărat viu”. Apoi Sfântul Grigorie Palama precizează că sufletul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, ”întru totul unit în minte, cuvânt și duh”; sufletul a fost deci zidit după chipul lui Dumnezeu, iar mintea este considerată putere a acestuia.

  • Sufletul omenesc este deci triadic?

Fiind creat după chipul lui Dumnezeu, sufletul omenesc este triadic: minte, cuvânt și duh. Deoarece, în sens general, mintea se identifică cu sufletul, înseamnă că și ea este triadică. ”Atunci când unitatea minții este triunitară, rămânând totuși una, ea este unită cu Unitatea Treimică Dumnezeiască.

  • Când devine unitatea minții treimică?

Unitatea minții devine treimică atunci când se întoarce la sine și se ridică prin sine la Dumnezeu. Astfel, sufletul este unul, deși are multe puteri – una din aceste puteri fiind mintea.

Prin urmare, Sfinții Părinți considerau că sufletul și mintea au fost create după chipul lui Dumnezeu: ”Căci nu în întocmirea trupului stă acest chip, ci în firea minții.”

Părintele Ioan de la Rarău, Gândurile bune. Întrebări și răspunsuri, Editura Panaghia, 2015fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *