Două sfaturi înțelepte, pentru soț și soție, de la sfinți și mari duhovnici

Uneori, între soţ şi soţie se întâmplă lucrul următor: ei se iubesc unul pe celălalt cu putere, cu tărie, cu tandreţe, cu bucurie. Şi unul dintre ei devine gelos pe celălalt – nu faţă de cineva anume care, aici şi acum, poate pune sub semnul întrebării dragostea lor, ci faţă de trecut.

Cel care iubeşte atât de nebuneşte ar vrea ca viaţa celuilalt să înceapă doar din momentul întâlnirii lor, iar tot ce a fost înainte, toată bogăţia vieţii, a sufletului, a relaţiilor celuilalt i se pare primejdios, fiind ceva ce trăieşte în afara lui în sufletul omului iubit. Acesta este un lucru dintre cele mai primejdioase, fiindcă omul nu poate începe să trăiască din ziua, fie ea cât de luminoasă, a întâlnirii cu omul drag, cu omul iubit. El trebuie să trăiască de la începutul vieţii sale – şi cel care-l iubeşte trebuie să accepte taina trecutului, ca pe o taină şi s-o păstreze, să o păzească, trebuie să admită că în trecut au fost asemenea relaţii ale omului iubit cu părinţii, cu prietenii, cu prietenele, că au fost, de asemenea, întâmplări de viaţă la care el nu poate fi părtaş, altfel decât prin iubirea ocrotitoare, tandră, respectuoasă. Şi aici începe un tărâm care poate fi numit tărâm al credinţei, credinţei nu doar în Dumnezeu, ci al credinţei reciproce a unui om în celălalt. (Mitropolitul Antonie al Surojului)

Soţul să nu se poarte în aşa fel ca asupra lui să cadă bănuiala pe bună dreptate. Spune-mi, de ce te dăruieşti toată ziua prietenilor, iar soţiei doar seara? Făcând aşa, nu vei putea să-i abaţi bănuielile, şi dacă soţia te învinuieşte, să nu te superi. Aceasta vine din prietenie, nu din obrăznicie; acestea sunt învinuiri ale iubirii înflăcărate, ale căldurii sufleteşti şi ale temerii. Ea se teme ca nu cumva cineva să-i răpească bunul cel mai înalt, ca nu cumva s-o lipsească de cap. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Cum să întemeiem o familie ortodoxă – 250 de sfaturi înțelepte, pentru soț și soție, de la sfinți și mari duhovnici, Editura Sophia

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *