Dacă omul ar învăța cum lucrează diavolul, s-ar elibera de multe lucruri

O, dacă l-ați vedea pe diavolul cum se mișcă! Nu l-ați văzut, și de aceea nu pricepeți unele lucruri. Face totul ca să nu se folosească omul. Am observat asta la Colibă, atunci când vorbesc. Când ajung exact la punctul la care vreau, la cel mai sensibil, ca să se folosească cei ce aud, atunci sau se face un oarecare zgomot, sau vin alții și mă întrerup. Diavolul îi pune mai înainte să caște gura la Schit, sau să privească altceva și rânduiește să vină alții la momentul cel mai fin al discuției, ca să schimb subiectul și să nu se folosească. Pentru că atunci când începe discuția, știe diavolul unde va duce și, deoarece vede că se va păgubi, trimite pe cineva exact la momentul cel mai sensibil, ca să mă întrerupă. ,,Hei, Părinte, pe unde să intrăm?” – strigă. ,,Luați rahat și apă și veniți pe acolo?” – le spun.

Alții intră în curte exact în clipa aceea și mă întrerup, pentru că trebuie să mă scol și să-i întâmpin. Alții, întreb: ,,De unde ești, etc. … ” Și așa sunt nevoit s-o iau, din nou, de la început, să spun iarăși pilda ce-am mai spus-o. Cum încep, strigă de jos altul: ,,Ei, Părinte, unde ești? Pe aici e poarta?” Hai, scolă-te din nou… Măi, ce ispită!

Într-o zi mi-a făcut asta de 6-7 ori până ce am fost nevoit să pun câteva…santinele. ,,Tu stai acolo și vezi să nu vină nimeni pe acolo. Tu stai aici, până ce-mi voi termina treaba”.

De 6-7 ori să începi o întrega istorie să ajungi la punctul unde se vor folosi și diavolii iarăși să facă scene!

Măi, ce face vrăjmașul! Mereu învârte butonul la altă frecvență. Îndată ce nevoitorul este gata să se folosească de ceva, pac!, îi învârte butonul în altă parte și uită de sine prin ceea ce îi dă acela. Își aduce aminte de ceva duhovnicesc? Tac! Îi aduce aminte de altceva. Îl face să se dea berbeleacul. Dacă omul ar învăța cum lucrează diavolul, s-ar elibera de multe lucruri.

-Părinte, dar cum să învețe?

-Să se observe pe sine însuși. Dacă cineva se observă pe sineși, învață. Vezi, ciobanii sunt cei mai buni meteorologi pentru că observă norii, vântul.

Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003 – fragment

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *