Căsătoria religioasă mixtă în cadrul Bisericii Ortodoxe este posibilă, dar cu dispensă

casatorie religioasa

Căsătoria religioasă mixtă este posibilă în Biserica Ortodoxă, dar cu dispensă, precizează Patriarhia Română. Anunțul a fost făcut după ce în presă au apărut numeroase discuții privind poziția Bisericii față de cuplurile mixte, informează basilica.ro.

„Pentru a păstra unitatea de credință și de viață spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină, după obținerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie”, se arată în comunicatul BOR.

Conform portalului online, posibilitatea căsătoriei cu iconomie sau dispensă există din 1982, de la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală, unde s-a stabilit condiția ca pruncii care se nasc într-o astfel de căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica ortodoxă.

„Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei după caz și din rațiuni pastorale particulare”, se continuă în comunicat.

Anunțul Bisericii Ortodoxe Române vine în contextul în care povestea unui cuplu mixt, germano-româno, care nu se poate căsători în România pentru că Biserica Ortodoxă îi cere cetățeanului străin, botezat creștin, să se convertească, a fost publicată în presă, relatează b1.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *