Când simțiți nevoia, veniți si spuneți-I Domnului, cu inima deschisă despre ce este vorba
Cand pacatele tale te apasa, vino si spune-I: „Am pacatuit. Doamne, ai mila de mine.” Cand esti coplesit de necazuri, vino si spune-I: „Da-mi mangaiere, Doamne”. Daca ti-au slabit puterile morale, vino si spune-I: „Ajuta-ma, Doamne”.
Asa sa faceti pentru toate. Cand simtiti nevoia, veniti si spuneti-I Domnului cu inima deschisa despre ce este vorba. Chemati-o sa mijloceasca pentru voi pe Maica Domnului, de asemenea si pe ingerul vostru pazitor si pe toti sfintii, si impreuna cu ei, si cu ocrotirea lor, intoarceti-va spre atotmilostivul Mantuitor.
Este atat de simplu! Si nu trebuie sa se amestece in rugaciunile voastre nici o viclenie sau nascocire. Cel mai bun indrumator in rugaciune este randuiala de rugaciune cunoscuta si acceptata. Ea a fost stabilita de Sfintii de-Dumnezeu-purtatori Parinti, aceiasi cu cei ale caror rugaciuni au mutat muntii. Urmati lor, si traiti dupa regulile lor. Intrucat exista obiceiul de a ne ruga in chilie, roaga-te astfel.
Intrucat exista rugaciune in biserica, roaga-te in felul acesta. Intrucat exista obiceiul de a dobandi rugaciunea neincetata, urmeaza calea aceasta. Iar cand te pregatesti pentru rugaciune aduna-ti mintea si, in timp ce citesti sau asculti rugaciunea, uneste-ti gandurile si simtirea cu fiecare cuvant, caci aceasta este totul in rugaciune. La acestea nu trebuie adaugat decat efortul stapanirii mintii – care nu-si poate mentine de bunavoie atentia asupra unui singur lucru – imbinat cu grija cat mai mare ca lucrarea rugaciunii sa nu se opreasca la sfarsitul randuielii de rugaciune, ci sa continue si in celelalte momente ale zilei.
Cel care reuseste sa implineasca acest lucru este un adevarat om de rugaciune. Si cu cat se statorniceste intr-un astfel de mod de rugaciune, cu atat mai mult se adanceste in rugaciune. Si cu cat se adanceste mai mult in rugaciune, cu atat se detaseaza mai mult de realitatea inconjuratoare, iar mai tarziu chiar de insesi cuvintele rugaciunii, pana cand atinge punctul in care, in rugaciune, vorbeste cu Dumnezeu cu propriile sale cuvinte si nu cu ale altora, si totusi nu tocmai cu cuvinte, ci cu ganduri si simtiri ale inimii. Iata care este intreaga scara a rugaciunii: simpla, nu complicata sau inselatoare!
Sfantul Teofan Zavoratul