Astăzi este un privilegiu ca cineva să aibă copii. Când copiii cresc, atunci societatea îi răpeşte

Este nevoie de rugăciune în vremea alegerii persoanei potrivite pentru căsătorie. Pentru a face o alegere bună este nevoie de multă rugăciune, pentru a găsi persoana potrivită acestui scop. “

„Când cineva se căsătoreşte, o face ca să aibă soţie ajutor pentru mântuire. Trebuie să-i arate dragoste şi să se lupte pentru mântuirea ambilor.”

„Astăzi este un privilegiu ca cineva să aibă copii. Părinţii sunt mărturisitori. Când copiii cresc, atunci societatea îi răpeşte. Părinţii îşi idolatrizează copiii. Îşi petrec toată viaţa în jurul lor şi se identifică cu aceştia. Asta este o greşeală. Bărbatul se însoţeşte cu femeia care îi este ajutor, pentru că amândoi să reuşească desăvârşirea lor. Copiii sunt darurile lui Dumnezeu şi, de multe ori, odată cu copiii, se naşte şi angoasa şi mintea se depărtează de la Dumnezeu. Însăşi firea (lucrare ziditoare şi născătoare a lui Dumnezeu) va conduce familia pentru a nu avea mulţi copii. Vor fi extenuaţi şi nu vor mai putea naşte mulţi copii. Când oamenii se nasc şi Dumnezeu dăruieşte copii, să-L slăvească pe Dumnezeu. Dacă Dumnezeu nu dăruieşte copii, trebuie să se liniştească, să nu se tulbure din cauza asta.”

„Tema nu este ca cineva să nască existente pentru realitatea istorică, ci să nască persoane pentru realitatea supraistorică, pentru a intra în Rai. Mulţi nasc copii care devin hrana iadului.”

„Familia trebuie să înveţe smerenia, micşorarea. Să se rabde, să se îngăduie unul pe altul. Atunci învaţă să-i rabde şi să-i îngăduie şi pe ceilalţi în existenţa lor.”

„Educaţia copiilor începe din ziua căsătoriei. Soţii trebuie să trăiască cu rugăciune, cu frica lui Dumnezeu. Atunci când mama se roagă, când este însărcinată, copilul simte lucrarea rugăciunii. Când soţia rămâne însărcinată, nu trebuie că părinţii să se tulbure. Atunci când se naşte, trebuie să se roage. Trebuie să se roage şi când au copilul mic în braţe. Tot ceea ce face mama trebuie să facă cu rugăciune. Să-l închine pe copil atunci când doarme, să se roage atunci când îi dă laptele ei, atunci când îi da mâncare.”

„Faptul că astăzi mulţi copii au porniri dure se datorează faptului că nu se hrănesc de la mama. Când o femeie l-a întrebat dacă trebuie să hrănească copilul la sân sau să-l hrănească cu lapte de vacă, părintele i-a răspuns: «Cine a născut copilul: tu sau vaca?»”

„Scopul nu este ca pruncul să fie doar împărtăşit cu Sfintele Taine, ci să trăiască într-o atmosferă de rugăciune în casă. Atmosfera casei trebuie să fie atmosfera de rugăciune. Părinţii trebuie să însufleţească copilul în dragostea lor faţă de Hristos şi faţă de Maica Domnului.”

„Când copiii sunt mici, trebuie să existe reguli în casă care, pe măsură ce cresc copiii, încet, încet, trebuie micşorate, retrase, pentru că trebuie dată libertate copiilor. Să le dăm şi daruri. Copiii pot să se simtă oarecum plictisiţi când îşi trăiesc viaţa bisericească, dar cel mai important este că ei să nu devină atei. Ateismul e chiar mai rău decât păcatul trupesc.”

„Scopul educaţiei copiilor este că ei să dobândească dragoste personală de Hristos şi de Maica Domnului. Nu trebuie să le dăm sfaturi ca să devină doar oameni buni. De asemenea, trebuie să-i ajutăm să rămână în Biserica Ortodoxă, şi nu doar să nu păcătuiască. Faptul că rămân în Ortodoxie este un lucru important şi poate să fie cauza a mântuirii, chiar dacă au făcut unele greşeli în viaţa lor. Copiii trebuie să se inspire din dragostea noastră către Hristos şi către Dumnezeu.”

„Creşterea bună este necesară oamenilor care trăiesc în lume. Este de preferat să iasă copiii afară din casă decât să rămână în casă şi să se uite doar la televizor. “

„Când vrem ca astăzi copiii noştri să trăiască în oraşele mari contemporane aşa cum am trăit noi în trecut, îi înnebunim. Există copii care, când sunt mici, par buni, dar când cresc, înnebunesc.”

„Este de preferat să nu se împărtăşească copiii cu Trupul şi Sângele lui Hristos decât să se împărtăşească cu forţa, fără să vrea. Mamă care se roagă în vremea sarcinii şi în vremea naşterii, împreună cu naşterea trupească, da şi naştere duhovnicească, adică naşte şi o existenţă duhovnicească. În Rusia existau mulţi atei, însă cei mai mari atei erau copiii de preoţi. Va trebui să ne îngrijim de copiii noştri să crească în aşa fel, încât să nu simtă Ortodoxia ca fiind grea şi înlănţuitoare.”

„Părinţii nu trebuie să-i cicălească mult pe copiii lor în legătură cu slujbele şi cu predicile. De asemenea, unii părinţi greci, în Anglia, nu-i lăsa pe copiii lor să se întovărăşească cu copiii englezilor. Asta este un lucru rău. Copilul trebuie să înveţe cum să trăiască într-o societate cu oameni diferiţi.”

„Părerea generală despre educaţia copiilor este următoarea: este nevoie de grijă înainte de căsătorie. Alegerea persoanei potrivite trebuie să se facă cu rugăciune. Soţii trebuie să înceapă cu zel viaţa lor şi cu rugăciune, să-i lumineze Dumnezeu pe copiii care se vor naşte, ca să devină copiii Lui. Şi, odată ce cresc copiii, trebuie să le dăm în mod corespunzător libertatea, să-i lăsăm să păşească pe drumul lor. Să nu folosim cuvântul «interzis» sau «nu», chiar şi ca termen de educaţie. Nu are atât de multă importantă cum ne comportam în problemele secundare, dacă ei Îl iubesc pe Hristos. Ca să-L iubească pe Hristos, nu trebuie să le vorbim în mod psihologic sau teologic, într-o limbă de lemn, ci să ne rugăm în mod adânc, în inimile noastre. Atunci când părinţii au în inima lor harul lui Dumnezeu, copiii simt asta.”

„În casă trebuie să existe un dialog deschis. De asemenea trebuie să se menţină o atmosferă de rugăciune, şi nu doar o atmosferă de discuţie. Trebuie să îi formăm pe copiii noştri, iar formare după Biserică înseamnă a da formă, adică forma lui Hristos.”

„Este bine să aibă contacte cu alţi copii, cu alţi tineri, deoarece astfel înţeleg că legăturile cu celălalt sex nu se limitează doar la nivelul trupesc, aşa cum se vede în unele căsătorii.”

„În vechime se obişnuia peţitul. Astăzi se obişnuieşte cunoaşterea personală. Şi nu are importanță cum se face această cunoaştere, prin ce metode de întâlnire sau de discuţie, ci că ceea ce se face să se facă cu rugăciune.”

„Libertate nu înseamnă «Fac orice vreau!», ci «Fac orice vreau în anumite limite, în rânduiala». Adică să discutăm cu copiii, să nu ne arătăm miraţi sau înspăimântaţi de ceva rău făcut de ei şi, în probleme secundare, să-i lăsăm chiar să lucreze singuri, după voinţa lor. Dacă un copil vrea să meargă la o petrecere, să-i spunem: «Roagă-te şi fă cum te luminează Dumnezeu!», şi să adăugăm: «Eu nu te voi reţine, dacă mergi la petrecere după rugăciune.» Astfel, le dezvoltăm responsabilitatea în legătura lor cu Hristos, îi învăţăm să se roage lui Dumnezeu pentru orice faptă a lor.”

„Libertatea joacă un mare rol în educaţia copiilor.”

„Să ne rugăm ca Dumnezeu să dea inspiraţie, însufleţire. Dumnezeu luminează pe toţi oamenii, mai ales pe mame, le da inspiraţie. Numai aşa putem să-i creştem pe copii, să-i educăm.”

„Unii vorbesc de preoţie conjugală şi se referă la faptul că viaţa de căsnicie e trăită în cele trei vrednicii ale Domnului. Asta este o teologie raţională. Întreita slujire a Domnului — slujirea profetică, slujirea împărătească şi slujirea arhierească – se trăieşte în pocăinţă. Altfel, toate acele zise sunt teologie a patimilor.”

„În Vechiul Testament, Dumnezeu Şi-a arătat voia Lui în legea negativă, cu Nu – Nu ucide! Şi celelalte. Poporul se chinuia, deznădăjduia, deoarece nu putea să împlinească această lege în totalitatea ei, şi strigă: «Vino Tu, Doamne, pentru a ne izbăvi!» Astfel, legea s-a făcut pedagog către Hristos.”

„În Vechiul Testament, sterilitatea era considerată un blestem, deoarece toate femeile doreau să devină mame şi bunici ale lui Hristos, ale lui Mesia. În Noul Testament, lucrurile s-au schimbat într-un fel, deoarece acum Îl trăim pe Hristos, pe Mesia.

Părintele Sofronie de la Essex

Sursa: jurnalulspiritual.eu

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *